DYNED NEDİR?

DYNEDDYNAMIC EDUCATION

Dyned 2008-2009 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarımızda dil eğitimi için  öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

     DynEd – Dynamic Education kelimelerinin ilk hecelerinden oluşturulmuştur. Dynamic Education – Dinamik Eğitim anlamına geliyor.

     İngilizce Dil Eğitim sistemi DynEd sadece Milli Eğitime bağlı okullarda kullanılmıyor aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitelerinde de kullanılıyor. Yukarıda adı geçen üniversiteler Dyned  Lisanslı üniversitelerdir.

Dyned okullarımızda ilk kullanılmaya başlandığında birçok problemlemle karşılaşmıştık. O dönemi hatırlayanlar bilirler, CD’ leri çoğaltarak öğrencilerin bilgisayarlarına yüklemesini istiyorduk. Bırakın her evde internet olmasını her evde bilgisayar bile yoktu. Okullarda teknoloji (bu sınıflarda da ya kulaklıklar eksik ve arızalıydı ya yeteri kadar bilgisayar yoktu…vb.) sınıflarında öğrencilerle birlikte ders saatimizi ayırarak Dyned çalışmalarını yapmak için uğraşıyorduk.

MARUZ KALMAK

  Bir yabancı dil öğrenirken özellikle istenilen, sürekli tekrar ve mümkün olduğunca o dile maruz kalmaktır. Öğrenmek istediğimiz dil ile sürekli karşılaşmaktır. Bu konuda benden tavsiye isteyenlere söylediğim şudur; dinlemeseniz de , izlemeseniz de bulunduğunuz ortamda yabancı dilde yayın yapan tv, radyo, film, müzik ya da haber programları açık olsun. Böylelikle siz de olanaklarınız çerçevesinde kendinizi yabancı dile maruz bırakmış oluyorsunuz.

     Dyned ise bunu kendi sistemi içerisinde yapıyor. Çünkü süreklilik istiyor ve aslında dört dil becerisini geliştirmeye yönelik bir sistemi içeriyor. Okuma, anlama, yazma ve konuşma.

     Bir yabancı dil öğrenirken düzenli çalışma yani istikrar da çok önemlidir. Dyned ‘de başarılı olmak isteyen öğrenci düzenli çalışmak zorunda kalıyor. Buna göre de puan alıyor.

DYNED PUANLAMA

Dyned sistemi öğrencilerin motivasyonunu arttırmak için puanlama sistemini getirmiştir. Öğrenci açısından puan almak motive edici bir unsur oluyor. Puanlar ise +12 ile -12 aralığındadır. Yani en düşük puan  -12 iken alınabilecek en yüksek puan +12 dir. Öğrenci puan alıyor ise doğru bir çalışma yolu izliyor demektir. (VİDEO 3) Daha önce videolarımızda anlattığımız verimli ders çalışma yöntemlerini takip ettiğinde puan almaya başlıyor ve puanlarını arttırıyor. (VİDEO 4) Fakat asıl mesele İngilizceye,  dil eğitimine katkısıdır.

DYNED’İN İNGİLİZCE EĞİTİMİNE KATKISI

     Dyned’e başlayan bir insan her gün düzenli olarak 20-25 dakika çalışmalı. Bu çalışmanın içinde dinleme (duyduğu cümleyi en az 2 kez dinleme), tekrar etme ve dinlenen cümle ile kendi cümlesini karşılaştırma var, işlenen konularla ilgili soruların cevaplanması, tüm bu saydıklarım düzenli olarak yapıldığında, öğrenmeye çalıştığı yabancı dili geliştirir mi ? Yanıt tabii ki evet.

     Dyned çalışırken bir ünitenin içindeki bölümlerin de dengeli çalışılması gerekiyor. Yani bir dil öğrenirken sadece gramer, sadece kelime ya da sadece dinleme çalışılması istenmiyor. Doğru olan da budur zaten. Bu nedenle ünite içindeki bölümlerin yüzdelerinin aynı düzeylerde olması öğrenciye puan kazandırıyor. (Puan kazandırmayı dil eğitimine katkısı oluyor diye de algılayabilirsiniz.)

     Öğrenci kendi puanını, çalışma bilgilerini görebiliyor. Dyned öğrencinin eksik noktaları için tavsiyede bulunuyor. (VİDEO 5)

     Bir ünitenin yarısı tamamlandığında yani %50 si , diğer ünite de açılıyor. Çalışma seçenekleri artıyor ve öğrencinin sıkılmasının önüne geçiliyor. Her iki ünitede yeteri kadar çalıştıysa %80 Mastery Test açılıyor. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi %50 si tamamlanan 1. ve 2. üniteden dolayı 3. ünite de açılıyor. Öğrenci Mastery Testi hemen yapmak zorunda değil fakat Mastery Testi tamamlamadan 4.üniteye geçemiyor. (VİDEO 2)

     Mastery Test ise o zamana kadar yapılan çalışmaların değerlendirmesidir. Eğer not 85 altında kalırsa bir hafta tekrar etmesi ve sınava hazırlanması için öğrenciye süre verir. Mastery Test bir hafta boyunca kendisini kilitler. 85 üstü not aldığında 4.ünite de açılır ve öğrenci çalışmalarına devam edebilir.

     Yukarıda bahsettiğimiz Dyned’in 4 yazılımından biri olan “First English “ için geçerlidir. Diğer yazılımlar ise “English for Success”,        “ Teacher Training” ve “Placement Tests” dir.

SONUÇ

     Dyned, İngilizce öğrenmek isteyenler için ciddi ve ücretsiz bir olanaktır. Dyned ile çalışan İngilizce öğretmenleri olarak biliyoruz ki eksikleri de, eleştirilecek noktalarıda var ama buna rağmen dil eğitimine ciddi katkısı da var.

     Okullarda, İngilizce öğretmenleri üzerinde bir sorumluluk ve ayrıca bir iş yükü getiriyor. Dyned ile ilgili çalışmalarımızı yürütmek için ders dışında kalan zamanımızı kullanmamız gerekiyor. Özellikle okulunda tek İngilizce öğretmeni olan arkadaşlar için bir taraftan dersler diğer taraftan Dyned ile ilgili veli toplantıları, öğrenci toplantıları düzenlemek için ders dışındaki zamanı kullanmak da ayrıca yorucu olabiliyor. Tabii ki bununla bitmiyor özellikle 4. sınıfta ilk defa Dyned ile karşılaşan öğrenci ve velilerin karşılarına çıkan sorunları aşmak için öğretmenin rehberliğine ihtiyaç duyuyorlar. Tabii bu durum da çalışmaları belli bir düzene sokana kadar öğretmen için yıpratıcı ve yorucu olabiliyor. 

     Ayrıca yazılımda yer alan görsellerin  çocuklara ve gençlere hitap edecek tarzda olması ve güncel resimlerin yanısıra , güncel müziklerin ve eğlenceli oyunların da yazılıma katılması bence çok  güzel olurdu.

     Sonuç olarak günümüzde yabancı dilin öneminin farkında olan  aileler çocuklarının yabancı dilini geliştirmek için ekstra kaynak , uygulama vb. arayışına giriyorlar. Bu anlamda Dyned ’ in tavsiye edilebilir bir sistem olduğunu özellikle belirtmek isterim.

Bir yanıt yazın